top of page

Ko Kut a Ko Chang - Tri týždne v Thajsku s deťmi

Keď sme boli v Thajsku prvý krát, už vtedy som si vravel, že tu sa raz vrátim s deťmi ( podotýkam, že vtedy som ešte žiadne nemal a neboli ani na ceste. Manželka už na ceste bola:) )

Keď sme začali rozmýšľať, že už je ten pravý čas vyraziť ( rozumej, že deti už sú natoľko veľké, aby si cestu jednak uvedomovali a aby cestovanie s nimi už bolo viac pasiou ako trápením - deti mali v čase cesty 4 a 9 rokov ) hlavná úvaha smerovala k tomu, ako tú cestu vymyslieť tak, aby sme neboli z Thajska sklamaní. Pred 15 rokmi sme precestovali celý juhovýchod Thajska. Boli sme v Krabi, Phang Nga, Ko Phi Phi, Koh Lanta, Koh Libong, Koh Samui. Napríklad Krabi a konkrétne známy poloostrov s plážami Railay East a West, Ao Phra Nang boli vtedy vyslovene hipsterské destinácie ( povedané dnešným žargónom ) plné lezcov a celkovo to bolo o pohodovej komunite, určite nie o hromadnej mainstreamovej turistike. Podobne bol na tom ostrov Phi Phi, známa lagúna Maya Bay ( teraz z dôvodu drastických dopadov masového turizmu na prírodu uzatvorená ), záliv Phang Nga. Na ostrove Libong bol dokonca snáď iba jeden rezort.

Naviac v tom čase vrcholila epidémia vtáčej chrípky čo tiež celkom radikálne preriedilo obsadenosť letov do Thajska:)

Jednoducho sme sa báli, že tieto miesta už skrátka nebudú také aké sme si ich pamätali. Pre názornejšiu ukážku dva príklady celkom dobre ukazujúce rozvoj týchto miest za posledné roky:


Ostrov Phi Phi - Toto miesto je asi najlepší príklad toho, o čom píšem. Samozrejme vľavo je fotka ako to vyzeralo pred 15-20 rokmi

Railay beach - Krabi

Hľadali niečo menej rušné, pokojnejšie a hlavne niečo, čo by nám nepokazilo pozitívne spomienky na Thajsko.

Po pár dňoch štúdia a "gúglenia" som objavil ostrov Ko Kut ( alebo Koh Kood ). Ide o tretí najväčší ostrov v Thajsku, ktorý sa nachádza v severo-východnej časti Thajského zálivu pri hraniciach s Kambodžou. Viacerým bude známejší jeho väčší sused - Ko Chang. Ten som poznal z fotiek a cestopisov aj ja, ale nikdy ma príliš nelákal, lebo minimálne na základe fotiek tam nie je také pekné more ako na miestach, kde sme boli pred 15 rokmi ( čo sa nám neskôr aj potvrdilo ).

Naopak susedný Ko Kut má povesť menej turisticky rozvinutého ostrova s nádhernými plážami, čistým morom a dobrými možnosťami na šnorchlovanie. A zvesti tentokrát neklamali.



Termín sme si učili na február, kedy boli aj jarné prázdniny, ku ktorým sme pribalili ďalšie dva týždne ( našťastie staršieho zo školy na dobré slovo uvoľnili:) )

Keďže sme letenky kupovali cca tri týždne pre odletom, o nejakej veľkej akcii čo sa týcka cien sa nedalo hovoriť. Nakoniec sme kúpil letenky cez Qatar s prestupom v Dohe za 480 EUR / osobu.


Bangkok

Na Bangkok sme veľa času nemali, nakoľko prílet sme mali podvečer a už ráno sme chceli vyraziť smerom na ostrov. Ubytovanie sme si rezervovali v IsHOME& Hashery ( 1600THB / noc s raňajkami ) neďaleko Khao San Road. Ozaj príjemné ubytovanie, s profesionálnou komunikáciou. Keďže sme odchádzali skoro ráno raňajky nám nabalíčkovali pekne večer.

Večer sme stihli iba našu prvú Thajskú večeru - po 15 rokoch som si dal pravé Pad-Thai, ktoré ozaj milujem:)


Fujifilm XE-3, 16mm/1.4
Prvý večer v Thajsku, prvé pad thai po 15 rokoch:)


Doprava na ostrov

Jedným z dôvodov, prečo Ko Kut ostáva mimo centra pozornosti veľkých cestoviek a aj masového turizmu je relatívne komplikovaná doprava na ostrov. Ostrov nemá letisko a dokonca tam nejazdí ani trajekt pre autá a to znamená, že cestou tam zažijete o pár prestupov naviac. Odmenou je ostrov s minimom áut, v podstate sa tam drvivá väčšina miestny aj turistov pohybuje iba motorkami.

Na presun na ostrov z Bangkoku odporúčam spoločnosť https://boonsiriferry.com/en . Spoľahlivo zabezpečia dopravu až priamo do ubytovania na ostrove. Nás vyšla doprava 900THB na osobu ( dieťa do 4 rokov bolo zadarmo ). V cene je autobus z BGK, katamaran na ostorov a následne presun na korbe do nášho ubytovania. Autobus štartuje hneď vedľa Khao San Road, čo je tiež fajn. Cesta až do Nášho ubytka nám trvala cca 6 hodín.

Je tu samozrejme možnosť si dopravu vyskladať individuálne cez štátne autobusy a podobne. No dostali sme sa na cenu iba o cca 200THB na osobu menej a na druhej strane komplikácie s prestupmi a teda aj dlhšie čakania a podobne. Takže my sme jednoznačne volili organizovanú dopravu.

Čo sa týka ubytovania na jednej strane sme si nechceli všetko rezervovať už domu a na druhej strane som sa chcel vyhnúť situácii kedy budem musieť hneď po príchode hľadať ubytovanie s dvomi deťmi na krku. Rozhodli sme sa teda že si za rezervujeme iba tranzitné ubytovanie a prvé dve noci na ostrove. Na zvyšnú časť pobytu sme si už ubytovanie hľadali priamo na mieste. Aby sme si ubytovanie na prvé dva dni vedeli zarezervovať musel som si ostrov trošku naštudovať a teda hlavne jeho pláže.


Pláže na ostrove Ko Kut

Pláží má ostrov samozrejme viacero, budem sa tu venovať iba tým, ktoré sme videli, prípadne mám pocit že stoja za to.

Klong Chao Beach - okolo tejto pláže sa momentálne vytvára akési turistické centrum ostrova. Priamo na pláži ale aj ďalej do vnútrozemia tu nájdete dostatočné možnosti na ubytovanie od luxusnejších rezortov po rodinné rezortíky tzv. home stay. Ak píšem, že táto pláž sa stáva centrom ostrova, nemusíte sa báť že tu uvidíte davy ľudí. Pláž síce nie je prázdna ale na európske pomery by sme ju v podstate prázdnou nazvať mohli. Inak je samozrejme veľmi pekná, s bielym pieskom a palmami lemujúcimi ju v celej dĺžke 900m.



Večerná pohoda na Klong Chao beach

Siam Beach - podľa nás najkrajšia pláž na ostrove, na ktorej sme bývali a teda sa jej neskôr povenujem ešte viac. Krásny záliv v tvare podkovy chránený od vetra aj od väčších vĺn. Pozdĺž pláže sú 4 rezorty, smerom do vnútrozemia nie je nič, iba prístupové cesty k samotným rezortom.

Takhian beach - tu sme sa zastavili iba raz. Pláž ale stojí za to, je tam v podstate iba jeden rezort, inak je to iba piesok a palmy. Určite treba videť.

Klong Hin beach - krásna, otvorená pláž s ozaj pozvoľným vstupom do mora. Keď sme tam boli my, bolo tam dosť veterno a boli aj veľké vlny. Neviem či je to tak stále....Každopádne opäť v podstate iba 1-2 rezorty, v mori dvaja-traja ľudia. Ako na opustenom ostrove:) Z pláže sa dá pešo prejsť na Neverland beach ( lokálny názov som nenašiel ). Na začiatku chodníka je ceduľa podobná tým, keď je u nás niečo prefinancované z eurofondov. Každopádne asi to bolo dosť dávno, lebo je to v dezolátnom stave čo je škoda. V jednej časti bol spadnutý drevený most ale dalo sa po ňom ešte prejsť. Samotná pláž je opäť ľudoprázdna, miestami to na mňa pôsobilo až smutne:)


Klong Hin beach

Neverland beach

Ao Phrao beach - najjužnejšia pláž ostrova. Úplne na pláž sme nedošli. Prístup nám vôbec nebol sympatický:) Cesta vedie cez vyklčovaný les, bolo tam horúco, sucho a prašno. Keď sme došli k nejakej bráne označujúcej súkromný pozemok, otočili sme sa. Každopádne na pláži je viacero rezortov, tak asi sa tam dá ísť.

Ďalšie pláže sme buď nenavštívili, alebo sme tam boli iba chvíľu a nestojí to za zmienku:)


Ubytovanie

Prvé dva dni sme bývali neďaleko Klong Chao beach v http://www.kohkoodcozy.com/ . Veľmi milé rodinné ubytko s výbornými raňajkami a dobrým pomerom cena/komfort. Od pláže to bolo cca 10 minút pešo. Celý rezortík stojí na brehu mangrovového kanála, k dispozícii sú kajaky a teda sa dá ísť pekne počlnkovať či už na more alebo hlbšie do ostrova. Hneď druhý deň vyrážame so Šimonkom na motorke na prieskum ostrova a hľadať ubytovanie.



Koh Cood Cozy

Večer pri mangrovovom kanály

Člnkovanie po týchto kanáloch treba určite vyskúšať

Po 4 hodinách objavujeme náš osobný raj - Siam beach a mini rezort Sand and Sea. Rezort nemá ani webovú stránku, nenájdete ho ani na žiadnom rezervačnom portáli. Ja som ho našiel iba cez Google maps, polohu som si uložil a cielene sa tam šiel pozrieť. Podľa fotiek posúďte, či to tam stojí za to:)

No žiaden luxus tam hľadať netreba. Ide o typické backpackers ubytovanie - jednoduché bungalovy s ventilátorom, vlastnou kúpelňou a teraskou. My sme hľadali presne niečo také. A tu sme to našli.


Náš bungalov v Sand and Sea

Večerná pohoda v Sand and Sea


Na teraske

Program na ostrove

A čo robiť na ostrove Ko Kut? No tak samozrejmosťou je kúpanie a šnorchlovanie. Vo všeobecnosti platí, že všetky pláže, kde sme boli skoro úplne prázdne. Keďže sme bývali na Siam Beach tu sme sa zdržovali najviac. Keďže pláž je v zálive, je takmer úplne chránená od vĺn a voda je tu takmer vždy pokojná. Na oboch vonkajších koncoch zálivu sa dá parádne šnorchlovať pri koralových útesoch.

Pohodové kúpanie v malej zátoke

Ideš!

A tých ľudí na pláži....no katastrofa:)

A zase plná pláž....:)

Ostrov ponúka aj pár vodopádov, ktoré určite stojí za to navštíviť. Síce v sezóne ( rozumej obdobie sucha od novembra do konca marca ) sú prietoky minimálne ba niekedy aj žiadne ale aj tak sú to fajn výlety s možnosťou prejsť sa džungľou.

My sme navštívili Klong Chao waterfall, Huang Tap Guang waterfall a Khlong Yai Ki waterfall. Huang Tap bol asi najslabší, ozaj tam nebola takmer žiadna voda a nebola možnosť sa okúpať.


Klong Chao bol asi najlepší vodopád najmä kvôli parádnej hojdačke:)

Za zmienku stojí Big old tree - ozaj obrovský a starý strom, ktorý vzbudzuje rešpekt.


Netuším koľko má ten strom rokov, ale asi dosť

Boli sme pozrieť aj rybársku dedinku Ao Yai na východnom pobreží, ale osobne ma to nejako nenadchlo. Bola ozaj malá, pár reštaurácií, jedlo relatívne drahé.


V rybárskej dedinke Ao Yai

Jedlo

Musím povedať, že sme sa nestravovali v rezortoch alebo na plážach. Vždy sme si obed alebo večeru spojili s výletom na skútri do vnútrozemia. Najradšej sme jedávali v malých rodinných reštauráciách, kde varili ozaj chutne a ceny boli viac než super. V našj obľúbenej reštike sme platili za Pad thai cca 50BHT, napríklad drahšie curry tam vyšlo 60-70BHT. Naproti tomu v rezorte alebo na pláži ste za curry mohli kľudne zaplatiť aj 300BHT.

Na raňajky sme mali najčastejšie čerstvé mango alebo ananás. Dokonca sme našli malý obchodík, kde piekli úžasné banánové muffiny - tie šli na odbyt každé ráno:)




Ko Chang


Po dvoch týždňoch na ostrove Ko Kut sme usúdili, že už je vhodný čas na presun. Naplánovali sme si to tak, že dve tretiny dovolenky strávime na pokojnom Ko Kut a na záver sa pozrieme na rušný a navštevovanejší Ko Chang.

Na Ko Chang sme sa prepravili speed boatom, ktorý nás vyzdvihol priamo na našej pláži a za cca 2 hodiny sme boli na Ko Changu. Cena za lístok bola 900BHT, deti do 6 rokov zadarmo.

Ubytovanie sme tentokrát nevolili pri pláži. Miesto toho sme mali možnosť si vybrať ubytovanie s vyšším štandardom, aby si deti užili aj trošku viac pohodlia. Vybrali sme si Evergreen Ko Chang resort v severo-západnej časti ostrova a veru sme neľutovali. Veľmi pekný rezort, takmer nový s výborným bazénom bol oázou pokoja a kľudu. Raňajky boli taktiež na úrovni. Priamo na recepcii sme si požičali skúter a odtiaľ sme vyrážali na výlety.


Pri bazéniku v Evergreen Koh Chang Resort

"Incredibles" na motorke...a áno, bavilo to aj Emku:)

Čo sa týka samotného ostrova, nebudem sa mu prehnane venovať. Každopádne som rád, že sme sa rozhodli tu stráviť iba pár dní. Myslím, že je to tak akurát. Pláže tu nie sú ani z ďaleka také pekné ako na Ko Kut. Aj najznámejšia White Sand Beach vyzerá ako hnedé pieskovisko na sídlisku u nás v Poprade:) Na ostrove je na rozdiel od Ko Kut už celkom hustá premávka, takže aj presuny na skútroch už nie sú také bezpečné.


Každovečerný night market pri White sand beach


Na druhej strane uznávam, že pokiaľ hľadáte aj zábavu, aj kúpanie aj relatívny kľud na pláži, tak možno je pre vás Ko Chang ako stvorený. Nám stačilo tých pár dní, ostrov sme prejazdili, trochu sme sa okúpali ( aj keď musím povedať, že ani deti to tu do mora príliš neťahalo ) , zažili sme malý Night Market a užili sme si bazén a kľud v našom rezorte.


Z zmienku stojí výlet južný cíp ostrova, kde nájdete divokú pláž Wai Chaek Beach. Cesta k nej je celkom strastioplná a nám sa dokonca cestou späť podarilo spadnúť na motorke ale aj tak to bol zaujímavý výlet. Nie často sa dostanete na takúto pláž bez hotelov, barov a podobne.



V budhistickom chráme Wat Salak Petch



Ale ak hľadáte raj na zemi, máte radi kľud a pokoj tak šup šup na Ko Kut, kým je ešte taký, aký je!











bottom of page