top of page

Opäť v thajsku s deťmi bez cestovky I. - Koh Phayam

Updated: Apr 4, 2020

Ako sa rok s rokom zišiel, rozhodli sme sa opäť vyraziť v zime za teplom do Ázie. Keďže sme minulý rok boli s deťmi tri týždne v Thajsku ( článok nájdete tu ) plánovali sme nejakú inú destináciu. Úvahy boli rôzne, asi najväčšiu šancu mali Filipíny ale ako vždy boli tam nejaké komplikácie: v dobe plánovania začala sopka neďaleko hlavného mesta chrliť popol a nebolo zrejmé, či sa nezatvorí aj letisko a na ako dlho. Naviac v Číne bola v plnom prúde nákaza Covid-19 a Číňania s obľubou slávia svoj nový rok na Filipínach. Filipíny sme teda nakoniec vylúčili.

Nakoniec teda padla voľba opäť na Thajsko. Ide o prostredie, ktoré dosť dobre poznáme a ešte ani zďaleka sme tam nevideli všetko.

Aj tu bola rozhodujúca otázka epidémie Covid-19. V tej dobe bolo v Európe pár prípadov a ohnisko nákazy bola Ázia ( hlavne Čína ), pričom v Thajsku evidovali iba zopár prípadov. Zvažovali sme najmä riziko rozšírenia nákazy v Ázii. Ale že to bude nakoniec úplne naopak a hlavným problémom pre návrat bude nákaza v Európe sme vtedy netušili. Každopádne vzhľadom na aktuálnu situáciu sme sa rozhodli letenky kúpiť a cestovať.

Mohli sme teda prejsť do fázy plánovania. Naposledy sme sa rozhodli pre ostrov Koh Kut, čím sme si nasadili latku poriadne vysoko. Opäť sme nechceli ísť na ostrov / miesto, ktoré je plné hotelov a turistov ale zároveň to miesto muselo stáť za to ( čo je v tejto dobe ťažká kombinácia )

Po pár týždňoch gúglenia a plánovania sa našim favoritom stal ostrov Koh Phayam. Pre väčšinu ľudí neznámy ostrov nachádzajúci sa pri západnom pobreží Thajska neďaleko hraníc s Barmou.


Ostrov sa nachádza v provincii Ranong, je 10km dlhý a 5km široký. Na ostrove nie je ( zatiaľ ) povolená prevádzka áut a preto jediným možným prostriedkom sú motorky. Tomu zodpovedá aj šírka miestnych komunikácií. Niekedy je problém vyhnúť sa motorke idúcej oproti Vám.

Veľa sa o ostrove nedozviete ani z internetu. Všetci píšu o akomsi hippie ostrove plnom pohody a reggae ( tiež tej kombinácii nerozumiem ) a ešte sa dočítate, že sa tam pestuje kešu a litajú tam tukany. Najdôležitejšie bolo, že ide ozaj o menej rozvinutý ostrov, čo znamená menej obchodov, žiadne autá menej turistov - a presne to sme hľadali. A ešte jedno sa dočítate - že tam nie je bankomat.

Tento krát sme toho chceli pochodiť trošku viac a tak sme do plánu predbežne prihodili národný park Surin Islands, národný park Khao Sok a mesto Surathani. Presný itinerár sme sa rozhodli tvoriť priebežne.


Bangkok

Letenky sme opäť kúpili cez Qatar airways a vyšli nás 460 EUR na osobu. V Bangkoku sme sa rozhodli stráviť dve noci, ubytko sme si našli neďaleko Khao San road v hotelíku Let´s Zzz a môžem ho len odporučiť. Nové, pekné, čisté a za dobré peniaze. A s príjemnými raňajkami.

O Bangkoku sa príliš rozpisovať nebudem. Kvôli korona vírusu sme sa rozhodli trošku obmedziť naše výlety a v podstate sme sa pohybovali iba v pešej vzdialenosti od hotela, vychutnávali si Thajské dobroty a obdivovali pamiatky, univerzitný kampus a podobne.


Najviac sme sa v Bangkoku tešili na jedlo. Thajskú kuchyňu milujeme ( dokonca aj jedna polovica detí ) a na tento prvý kontakt sa vždy tešíme. Takže sme v Bangkoku poriadne ochutnali všetko na čo sa nám slinky zbiehali. A samozrejme sme sa ( my chlapi ) nezabudli dať ostrihať:)


Doprava na Koh Phayam

Keď sa chcete dostať na ostrov Ko Phayam východzím bodom bude hlavné mesto provincie Ranong. Lieta tam aj pravidelný spoj z Bangkoku, ale my sme sa rozhodli pre autobus. Zobrali sme nočný VIP 24 bus, ktorého cesta trvala 10 hodín. VIP 24 znamená, že v autobuse je iba 24 sedadiel pričom ide o štandardne veľký autobus. čiže viacej miesta, sedačky sa dajú sklopiť a zároveň vyklopiť spodná časť na nohy - úplne pohodlne sa tam vyspíte. Každé sedadlo má deku, vankúš, vodu a nejaký snack. Cena lístka bola 680THB ( asi 20 EUR ). Lístky sme kupovali cez 12go.asia a môžem to len odporučiť. Nepoznal som túto stránku pred tým, ale nesklamala. Jednoduché bookovanie dopravy v Ázii. Letenky ma až tak netrápia ale to, že sa tu dajú kúpiť lístky na autobusy a trajekty je paráda. Samozrejme to nefunguje na všetky spoje, napríklad verejné MHD a podobne. A ceny oproti reálu sú navýšené iba o servisný poplatok, ktorý nie je vysoký. Jednoznačne odporúčam.

Všetky autobusy na juh Thajska vyrážaju v Bangkoku zo Southern bus terminal. Tam sme si chytili taxi cez aplikáciu Grab ( podobné ako Uber ) opäť môžem len odporučiť. Autobusová stanica je to veľká a relatívne moderná. Chvíľu nám trvalo sa zorientovať ale nakoniec o 20:00 sedíme v autobuse.

Mal som pocit, že som rovno zaspal, keď sa ozval krik " Kophayam, Kophayam"! Boli sme na mieste a bolo potrebné rýchlo vystúpiť aby autobus mohol pokračovať. Päť hodín ráno, tma a autobus nás tam vypľul asi ôsmich ( z toho minimálne polovica ešte spala na nohách ). Hneď tam samozrejme čakal taxík, ktorý nás mal hodiť na mólo, z ktorého vyrážajú lode na ostrov. Na zlomok sekundy každého napadlo poobzerať sa po inej ( rozumej konkurenčnej ) ponuke ale tma a prázdna stanica s pár túlavými havkáčmi nám dala rýchlu odpoveď. Nasadáme aj s deťmi na korbu a necháme sa unášať nočnými ulicami tohto, na Thajské pomery, provinčného mestečka nevedno kam. O 15 minút sme našťastie pri móle. Nie je to žiadne veľké prístavisko ale jedno mólo, odkiaĺ vyráža speedboat a slowboat na ostrov ( speed boat 350BHT/30min, slowboat 250BHT/2,5hod ). Čakáme teda do 7:30 na prvú loď.


Koh Phayam

Na satelitnej mapke nižšie stojí určite za povšimnutie hustota zástavby, skúste sa pozrieť na Google maps na satelitný záber ostrova Phi Phi:)

Ostrov má dve hlavná zátoky a niekoľko menších

Keďže na ostrove nejazdia autá, rozhodli sme sa hneď po príchode požičať skúter na celý pobyt. Ja pôjdem najprv s batohmi pohľadať rezervované ubytko a potom sa vrátim po rodinku. Minulý rok sme to dali na jednom skútri všetci štyria, otázka bola či sa zmestíme ešte aj teraz:)

Tak ako naposledy, na prvé dve noci sme si našli ubytko cez booking, a na zvyšok pobytu sme sa chceli poobzerať, či nájdeme niečo, čo nám cinkne do oka viac. Rezervovali sme si Marina Resort za 1500BHT na noc za veľký rodinný bungalow s raňajkami za 1800BHT/noc.

Hneď ako som s batohmi vyrazil hľadať Marina Resort vedel som, že sme správne. Uzučká cesta vedúca cez les, takmer žiadna premávka.

Cez ostrov ide iba pár ciest a preto ubytovanie nachádzam rýchlo, odkladám batohy a vraciam sa po rodinku. Stále sme sa zmestili aj štyria.

Marina Resort bolo ozaj pekné ubytovanie. Bungalow bol čistý pekný a areál vyzeral super a vyzeralo to tam ako v exotickej záhrade. Nakoniec sme tam strávili celý náš pobyt na ostrove a neľutujeme. Bola to čistá pohodička, tak ako aj celý ostrov.


Všadeprítomné kešu oriešky

Banánovník priamo za našim domčekom

Durian rovno pred terasou:)

Neviem ako to na ostrove býva počas top sezóny a počas štandardného roku. My sme boli v marci a naviac v období, keď svet ochromovala epidémia koronavírusu a ostrov bol takmer bez turistov. Na pláži sme často museli veľmi ostriť zrak aby sme zbadali turistov.


Pláže na Koh Phayam

Na ostrove sú dve hlavné zátoky: Ao Kao Kwai na severozápade a Ao Yai na juhozápade. Jedna menšia zátoka Ao Kwang Peeb je na severe. Na Východnom pobreží sú tiež pláže, ale mne osobne sa more z tej strany veľmi nepáčilo a nechodili sme tam.

Na Ao Yai sme boli dva krát, ale náhoda chcela, že to bol vždy večer, takže fotografie nepripojím. Je to ale asi najrozvinutejšia časť- je tam najviac rezortíkov, inak bude podobná pláži Ao Kwai


Ao Kao Kwai

Ao Kao Kwai je veĺká zátoka s dlhou niekoľko km plážou, ktorá je ale skalami rozdelená na pár menších úsekov. My sme bývali v severnej časti tejto pláže. Pláž bola pekná, vstup do mora pozvoľný ale nie zasa taký, aby ste museli ísť do hlbokej vody 200m. Piesok na Koh Phayam nie je taký snehobiely a jemný ako napríklad na Koh Kut, alebo na známejších ostrovoch na juhu. Vyvažuje to ale krásna smaragdovo zelená voda a málo ľudí.

Koh Phayam Island, Ao Kwai
Prvý kontakt s našou plážou v zátoke Ao Kwai

Ny plážach bolo minimum ľudí - Ao Kwai

Pohoda na Ao Kwai

Niektoré časti pláže Ao Kwai boli skalnatejšie

Známe foto miesto v zátoke Ao Kwai. Počas prílivu sú skaly zaplavené

Ao Kwang Peeb

Najsevernejšia zátoka ostrova. Nedá sa k nej prísť motorkou, treba odparkovať na kopci a zísť dole pešo. To ale neuberá na kráse tejto zátoky. Najmä za prílivu je to paráda. Nachádza sa tu jeden resort, ktorý ale nijako nenarúša atmosféru, je to taký klasický thajský jednoduchý rezortík ako pre 15 rokmi. ľudí tu opäť nebolo veľa a zátoka sa nám zapáčila natoľko, že sme sa sem vracali častejšie.

Špecifické na tejto pláži bolo, že za prílivu sa konáre niektorých stromov plazili ponad hladinu mora a deťom nebolo lepšie - liezli po nich ako opice a skákali do vody. Program na hodinku vybavený:)



Pohodička, ticho a len my.
Drevený chodník okolo skalnatej časti pláže

Pre mňa raj na zemi
Konáre boli pre deti super zábava

Čo robiť na ostrove

No tento ostrov je ako stvorený na leňošenie. Nenájdete tu vodopády ani veľké hory. Na druhej strane je tu ozaj kľud a krásne pláže. Ostrov je síce malý, ale kým motorkou prejdete všetky cestičky, chvíľu to potrvá. My sme si každý deň pozreli inú časť ostrova alebo sa vydali niektorou z cestičiek na motorke.

Sú tu aj nejaké školy varenia, kde sme aj chceli zavítať ale kuchár bol práve na pevnine a mal sa vrátiť až za týždeň, tak sme to nechali tak.

Pri hlavnom prístave je menší budhistický chrám so zlatým Budhom na kopci, v čase keď sme tam boli mi bol ale v rekonštrukcii.

Samostatným programom je samozrejme jedlo. Snažili sme sa opäť nestravovať v rezortoch an plážach ale vždy sme šli na motorke do vnútrozemia a hľadali sme niečo menšie, rodinné. Ako inak favoritom bolo vždy mäsko na paličke, green curry a pad thai.

Čo ale určite stojí za zmienku je miestny podnik Koh Co Ice Cream, kde robia vynikajúcu domácu zmrzlinu, ktorá je dokonca vegánska. K tomu sme až tento rok ( naša chyba ) objavili čaro obľúbeného dezertu Mango sticky rice. akeď Vám na to dala pani 5 kopčekov domácej zmrzliny a celé to preliala kokosovým mliekom - bolo to čosi úžasné. Aj keď vo väčšine reštaurácii sme sedeli sami, tu bolo vždy takmer plno.


Fantastické mango sticky rice:)

Národné parky v okolí

Z ostrova sa dá vyraziť na výlet do národného parku Surin islands. Keď sme zisťovali viac, dozvedeli sme sa, že z tohto ostrova sa tam chodí iba na jeden deň ( chceli sme ísť na dva ), cesta speed boatom trvá 3 hodiny a stojí to 3500TBH / osobu. Povedali sme si, že to skúsime teda z pobrežia - bežne sa na ostrovy vyráža z mestečka Takua Pa. Tiež som to zisťoval a dvoj dňový výlet by nás vyšiel ako rodinu 600 EUR....no ako správny gastroturista, som si povedal, že to si radšej dáme 100 krát pad thai:)

Inak samozrejme možností na denné výlety na ostrovy je viacero, my sme ich ale nevyužili kvôli deťom. Obvykle na týchto výletoch strávite väčšinu dňa presunom na loďkách a to sme deťom nechceli spraviť.


Praktické rady o ostrove Koh Phayam

Ako som už spomínal, doprava tu funguje výsostne na motorkách. My sme vcelku pohodlne využili jednu motorku celá rodina. Ako taxi sa tu tiež využívajú motorky. Videli sme pár turistov, ktorí sa tu pohybovali pešo.

Upozornenie: v čase nášho pobytu sa tam realizovala nová cesta do zátoky Ao Yai a bola dosť široká, je teda možné, že tam o chvíľu začnú behať autá.

Na začiatku som písal, že na ostrove ( podľa vtedy dostupných informácií ) nie je bankomat. Keď sme tam boli my, jeden bankomat tam už bol a to priamo v časti v prístave, takže problém s hotovosťou odpadol.

Ide ozaj o nerozvinutý ostrov a preto nejaké nakupovanie tu nečakajte. Nenájdete tu ani dobre známe potraviny 7/11 ani nič podobné.

Stravovať sa tu dá bežne v reštauráciách, nie je ich tu ako v Bangkoku ale vyberiete si. Ceny sú mierne vyššie ako na pevnine, ale to je tak na každom ostrove. Tržnica sa na ostrove nenachádza.


Video z tejto časti cesty




Pokračovanie

V ďalšej časti sa pozrieme na druhú polovicu našej cesty -mesto Surathani s okolím a ostrov Koh Samui - kde sme sa trošku viac za merali na mesto, výlety do vnútrozemia, odišli nám brzdy na motorke, jazdili sme po cestách, ktoré boli určené iba pre autá 4x4 a snáď sa mi podarí zostrihať aj video:)



bottom of page