top of page

Recenzia: Fotobatoh Lowepro Pro Runner 350 AW II

Updated: Jan 27, 2020

Nejako som dospel k rozhodnutiu, že potrebujem nový fotobatoh. Dlhodobo som používal batoh

LowePro Rover Pro 45L AW, ten bol ale primárne turistický fotobatoh a navyše jeden z prvých a to znamená, že mal ( na dnešnú dobu ) pár mínusov, ktoré tu nebudem rozpisovať.

Na začiatok som si musel vyjasniť, na aké účely budem batoh potrebovať:

- fotografia krajiny ( ale nie spojená s trekingom, viac dňovou turistikou alebo skialpami )

- zákazkové fotenie t.z. presun za klientom s technikou

Následne som rozmýšľal, čo všetko chcem do batohu naládovať:

- Nikon D750 + 16-35/f4 + 70-200/2,8 + 50/1,4

- Fuji XE3 + 16/f1,4 + 23/f2

- LEE systém prechodových filtrov s redukciami, 3 ks filtrov, krytky

- diaľková spúšť

- baterky, karty atď

- vecičky na základné čistenie optiky ( balónik, suché a vlhké handričky )

- laptop ani tablet nemám, ale miesto naň bolo podmienkou

Ďalšou zásadnou ot=azkou bola organizácia samotného batohu:

- prechádzajúci batoh bol organizovaný systémom vyberateľných káps na techniku. Bez ich vybratia mimo batohu som sa k technike nedostal. Takéto prevedenie som už nechcel

- nechcel som batoh s prístupom z boku. Skúsil som a nevyhovuje mi to

- moja predstava bola aby prístup do hlavne komory bol zipsom buď z prednej strany batohu alebo cez chrbát

Keďže to mal byť batoh iba na techniku, nepotreboval som, aby mal naviac objem na veci a podobne. Z mnohých batohov nakoniec padla voľba na LowePro Pro Runner 350 AW II. Páčil sa mi decentným dizajnom, skladnou veľkosťou a kvalitným prevedením. Po necelom roku sa podelím so svojimi skúsenosťami s ním.




Predný a zadný pohľad na batoh. Zdroj: Lowepro

Vonkajšie Prevedenie

Prevedeniu batohu po materiálovej stránke nie je takmer čo vytknúť. Je odolný, nevidno na ňom stopy po šúchaní alebo škrabance. Špeciálnu pochvalu si zaslúži zips hlavnej komory. Po dlhom čase som sa stretol s ozaj poriadnym zipsom, ktorý sa dobre otvára aj v rukaviciach a nemusíte sa báť, že ho urvete.


Masívne zipsy na hlavnej komore ma ozaj potešili

Šikovné sú aj malé vrecúška na prednej strane - používam ich na mobil, kľúče od auta a podobne. Nepremokavý obal je skrytý v spodnej časti bahotu a sedí ako uliaty. Výborné sú rúčky na nosenie v rukách. Sú pohodlné, dostatočne masívne aby sa Vám nezarezali do ruky a hlavne sú dve - jedna hore a jedna na boku. Je to detail, ktorý som už ale veľa krát ocenil.

Par vecí ale stojí za zváženie, či boli optimálnou voľbou:

- Polstrovanie chrbtového systému a ramenných popruhov. Materiál je na nosenie príjemný, ale je sieťkový. Po roku mám chrbát batohu plný ihličia, tráv a podobne. A to ma celkom štve.


Podľa mňa nie úplne najlepšie zvolený materiál polstrovania chrbtového systému

- Nastavovanie dĺžky vonkajších popruhov. Výrobca nezvolil klasický prekĺzavací systém ale nejaký zvláštny klip spôsob, ktorý nepôsobí trvácne a naviac sa to veľmi zle nastavuje napríklad v zime so zmrznutými prstami ( napríklad v rukaviciach som to jednoducho nedokázal nastaviť )


Zvláštny spôsob nastavovania dĺžky bočných popruhov na batohu. Niekedy je zbytočné vymýšľať už vymyslené.

- Hrúbka ramenných popruhov. Nosia sa síce dosť pohodlne, ale ich hrúbka je natoľko veľká, že napríklad na použitie držiaka Capture od Peak Design som mohol zabudnúť, čo je škoda. - Súčasťou vonkajšej výbavy je spevnený nosič na statív, ale ten ja ten vôbec nevyužívam. Nepripadá mi príliš praktický

- Bedrový popruh je podobne ako ramenné popruhy dosť hrubý a mne osobne viac zavadzal ako pomáhal. Pozitívum je, že sa dá odobrať. Ja osobne ho nevyužívam.


Vnútorné prevedenie

Delenie hlavne komory je klasickými prepážkami na suchý zips. Nie je to nič prevratné ( u Peak Design som sa stretol s kvalitnejším prevedením prepážok ) ale na druhej strane funguje spoľahlivo. Prepážok je dostatočné množstvo, aby bolo možné vyskladať rôzne varianty. Súčasťou vnútornej výbavy je samostatné púzdro, ktoré využívam na káblovú spúšť a iné somarinky - je dobrej veľkosti a má na vhodne zvolené miesto na odloženie.


Detail hlavnej komory, v spodnej časti je spomínané púzdro

Na odklápacom veku hlavnej komory sú tri púzdra, ktoré sú praktické. Výhradu mám iba k materiálu - je to nejaká priesvitná syntetická textília, na ktorej ostávajú škrabance a nevyzerá to pekne. Klasicky sú tam umiestnené aj puzdierka na pamäťové karty - bez výhrad.

Predná komora je primárne určená na tablet alebo laptop, je polstrovaná, prevedenie OK.


Zhodnotenie

LowePro ProRunner 350AW je vynikajúci batoh na jednoúčelové využitie. Má pár múch ale vyvažuje to ozaj kvalitným a pevným prevedením, kompaktnou veľkosťou a dobrým tvarom. Je radosť ho nosiť a mám pocit, že odkedy ho mám, nosím zo sebou techniku oveľa častejšie ako dovtedy.

214 views
bottom of page