top of page

Rokliny a potoky v Slovinsku

Slovinsko je už pre väčšinu krajinárskych fotografov v dnešnej dobe skutočným pojmom. Relatívne malá krajina s pestrou paletou príležitostí pre fotografa a naviac nie tak vzdialená zo Slovenska či z Čiech je ideálnym cieľom na fototrip.

Väčšinu z nás ale pri Slovinsku ako prvé napadnú hory, kostolíky či jazero Bled. Hôr je v Slovinsku naozaj požehnane, o úžasne umiestnených kostolíkoch s krásnymi výhľadmi ani nehovoriac.

O čom sa už ale hovorí menej, sú rokliny a potoky v tejto krásnej krajine. A tie veru v ničom nezaostávajú za zvyškom. Naopak, ideálne sa s ním dopĺňajú a dávajú fotografovi priestor využiť

aj denný čas na produktívne fotenie.

Aj počas mojich workshopov sme na východ či západ slnka vždy pripravení na top vyhliadkových miestach a deň využívame na fotenie roklín a potokov. Jednak sú to naozaj atraktívne miesta, ale sú aj dobrým motívom na trénovanie kompozície, expozície a teda ideálnou príležitosťou učiť sa.

Aj tu, v rámci roklín nájdete naozaj známe miesta, ktoré nie je ťažko nájsť. Ale ak máte chuť trochu objavovať, neznámych potokov a roklín je tu naozaj dosť a stačí sa pustiť po prúde jedného z nich a určite neodídete bez záberu.

Šunikov vodni gaj

Pre mňa je jedným z najkrajších roklín malá oblasť Šunikov vodni gaj, ktorá sa nachádza na rieke

Lepenica len kúsok od doliny rieky Soča na južnej strane Julských Álp. Miesto sa dá ľahko nájsť na mapách, nechodí tam veľa ľudí a ponúka naozaj pekné spoty so smaragdovou vodou a vodopádmi. V podstate ide o značený okruh, ktorý Vám bez fotenia zaberie maximálne hodinu a

teda sa nemusíte báť dlhých nástupov a môžete sa naplno venovať foteniu.

Miest je tu viacero, ale mám jeden tajný typ. Nenechajte sa zlákať iba tými najkrajšími a najväčšími vodopádmi ( aj keď samozrejme nafoťte si aj tie ). Šunikov vodni gaj ponúka mnoho krásnych a komorných miest s parádnou atmosférou, len musíte chodiť s otvorenými očami a hľadať svoj motív.

Upozornenie: po záplavách v lete roku 2023 tu ostalo dosť napadaných stromov, ktoré sa nachádzali najmä pod najvyšším vodopádom. Neviem, ako je to v tejto oblasti so zásahmi po kalamite a teda netuším, či to bude správa národného parku nejako riešiť.


Šunikov vodni  gaj, Slovinsko
Nenápadné ale o to krajšie miesto v oblasti Šunikov vodni gaj. Canon R5, Canon 14-35/f4, CPL filter. 1/4s; f10; ISO500; ohnisko 28mm

Šunikov vodni  gaj.
Ďalšie z miest s komornou, no o to krajšou atmosférou. Slovinsko, Šunikov vodni gaj

Vodopad, Slovinsko
Ráno je na tomto mieste naozaj krásne svetlo. Šunikov vodni gaj, Slovinsko

Šunikov vodni  gaj, Slovinsko
Najznámejšie miesto oblasti Šunikov vodni gaj. Na jesen 2023 výrazne poznačené popadanými stromami.
Vintgar

Druhým veľmi zaujímavým miestom je roklina Vintgar neďaleko jazera Bled. Fotograficky je to pre mňa o dosť menej zaujímavé ako Šunikov gaj, ale to môže byť čisto subjektívne. Ide o hlbokú roklinu, v ktorej je vybudovaný drevený chodník, ktorý vás vedie často priamo nad vodou alebo popod skaly. Určite to stojí za návštevu a keď v rokline vychytáte hmlu, môže to byť naozaj top.

Poznámka: vstup do rokliny je platený ( 10€ / osoba ) a v sezóne tam odporúčam ísť skoro ráno

alebo podvečer. Vyhnete sa tak väčšiemu množstvu ľudí.


Vintgar, Slovinsko
Vintgar s typickým dreveným chodníkom. Je dôležité navštíviť toto miesto v čase, keď tam nie je veľa ľudí. Vintgar, Slovisnko

Velika Pišnica

Len nedávno sa mojím obľúbeným miestom stala aj dolina Velika Pišnica neďaleko Kranjskej Gory. Tiež som ju objavil iba tak, že som sa vybral sám okolo rieky a hľadal zaujímavé pohľady. Samotná rieka Pišnica ponúka zopár pekných pohľadov s výhľadom na majestátnu stenu vrcholu Prisank. Ale nájsť sa dajú aj pekné miesta bez výhľadu, ale s naozaj peknou atmosférou a to najmä na prítoku, ktorý sa do Pišnice vlieva z pravej strany.


Vodopad, Slovinsko
Malebné zákutie na potoku v doline Velika Pišnica. Pri takýchto scénach je dôležité nezahrnúť do kompozície aj oblohu. Canon R5,Canon 17-35/4, CPL filter. 1/10s; f11; ISO 400, ohnisko 15mm

Ak scénu ukončíte kúsok pod oblohou, vznikne tam prirodzená žiara, ktorá nechá vyniknúť farebný les a vedie oko diváka smerom nahor.


Vodopad, Slovinsko, Julske Alpy, Prisank
Krásne miesto s výhľadom na Prisank od riečky Pišnica. Chvíľu pred tým bola búrka a nebolo vidieť doslova nič.

Napoleónov most

Ďalším pekným miestom je Napoleónov most na rieke Nadiža neďaleko meste ja Kobarid. Toto je už naozaj trochu od ruky, ale miesto má svoje čaro a pri dobrých podmienkach sa tam dajú spraviť naozaj pekné fotky. Ja som mal možnosť tam byť iba raz, tak aspoň ukážková fotka ako to tam vyzerá.


Kamenny most, Slovinsko
Napoleónov most na rieke Nadiža je veľmi pekné miesto. V rieke sa aj veľmi dobre kúpe, keďže na rozdiel od Soče nie je vôbec ľadová.

Tajné miesto

A potom je tu miesto, pre ktoré mám slabosť a nevynecháme ho nikdy, no jeho polohu tentoraz

neprezradím. V dobe sociálnych sietí a preplnených fotospotov je toto jedno z posledných miest, ktoré doslova nikto nepozná a takéto miesta si vážim. Každopádne je naozaj ľahko prístupné a o to je prekvapivejšie, že sa ma na jeho polohu pýtali aj fotografi zo Slovinska. Na vskutku malej ploche ponúka množstvo kompozícii a viete sa tu doslova stratiť v čase. Počas workshopov tu vždy strávime pár hodín. Naviac jeho machom obrastené kamene sú pre mňa priam neuveriteľné.

Vodopad, Slovinsko
Po intenzívnych dažďoch sa prietok vody takmer zdvojnásobil a z inak kľudného miesta sa stal krásny dravý potok.
Vodopad, Slovinsko
Skorá jeseň a jemne sa zafarbujúce stromy. Opäť bolo dôležité využitie svetla idúceho zhora a nezahrnutie oblohy do scény.

Vodopad, Slovinsko
To isté miesto na jar a explózia čerstvej zelenej farby.

Najlepší čas na fotenie roklín a potokov v Slovinsku je jar a jeseň. Na jar je to tu naozaj krásne zelené a v potokoch je dosť vody. Jeseň je samozrejme plná farieb a možno sa Vám pošťastí a budete mať v rokline nejakú tú hmlu.

Čo dodať na záver? Slovinsko naozaj nie je iba o výhľadoch alebo jazere Bled. Jeho parádne rokliny Vám umožnia využiť aj denný čas na fotovýlete naplno. Samozrejme nezabudnite si statív, polarizačný filter a ani fotoaparát by nebol na škodu:)


Viac fotiek zo Slovinska nájdete v samostatnej galérii.


A ak Vás článok naozaj zaujal, a radi by ste tieto miesta navštívili a niečo sa aj naučili, určite si pozrite ponuku workshopov, kde nájdete aj tie v Slovinsku.





159 views
bottom of page