top of page

Ferraty v oblasti Lago di Garda

Updated: Nov 22, 2020

Lago di Garda a hlavne Arco je pre mňa už roky zem zasľúbená. Tentokrát nie kvôli fotografii, ale kvôli miestu ako takému. Pohromade tu nájdete hory, vodu, ferraty, lezenie, cyklistiku, víno, dobré jedlo a to všetko zabalené do fajnovej lezeckej nálady, ktorou je Arco nasiaknuté.

A tak nejako sa stalo tradíciou, že sme sa tam zastavili takmer vždy, keď sme sa vyskytli v Taliansku. Bola to taká naša zastávka na ceste domov. Ale vždy to bolo iba ako zastávka. Až posledné tri roky sme tam začali chodiť na dlhšie a pomaly objavujeme nádherné okolie, ktoré jazero ponúka.

V tomto blogu sa skúsim povenovať ferratám, ktoré sme zatiaľ absolvovali. Všetky som šiel s mojou polovičkou a tak nejde o rekordy v obtiažnosti, ale ktovie, možno budúci rok pridáme aj niečo ťažšie. Mám tam jeden vysnívaný kúsok:)

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše a rovno prejdem k prvej ferrate.


Via Ferrata Ernesto Che Guevara

Je ťažké nájsť takú tu kompromisnú ferratu. Aby nebola príliš ťažká pre jednu časť posádky, ale aby zas nebola príliš ľahká pre tú druhú časť. Táto ferrata sa mi zdala takým optimálnym riešením: technicky nie je ťažká, ale zato je poriadne dlhá a dá zabrať.

Ferrata Ernesto Che Guevara map

Už pri príchode pod stenu vyzerá cesta naozaj grandiózne. Ako som písal, technická obtiažnosť je udávaná ako C. Tých C úsekov tam ale nie je veľa. Cesta je však pekne vzdušná a ponúka parádne pohľady do údolia pod vami. Oficiálne údaje hovoria o dĺžke cesty 1200m a čase 4 hodiny potrebnom na výstup. Myslím, že to viac menej sedí.

Na ferratu sa vyráža z mestečka Pietramurata. Parkovisko sa nachádza v okrajovej priemyselnej časti mestečka a navedú Vás k nemu šípky. Z parkoviska je cesta k nástupu pekne vyznačená a zaberie Vám asi 20-30 minút.

Kvôli južnej orientácii steny a dĺžke celej túry sme vyrážali trošku skôr. O siedmej ráno už sme boli na výstupovej trase. Celý výstup nám trval 4 hodiny aj s nástupom k ferrate. Cesta bola krásna, vzdušná a hlavne príjemne veľkolepá. Naozaj stojí za to. Len to slnko. Ak budete ferratu absolvovať v lete, musíte sa pripraviť na celkom slušné peklo a zásobiť sa dostatočným množstvom vody.

Hore sme vyliezli pre jedenástou, dochádzala nám voda a čakal nás ešte dosť dlhý zostup. Samotný výstup končí pri chate Rifugio Don Zio, tesne pod vrcholom Monte Casale. Chata bola zavretá a vyzeralo, že je tomu tak už dlhšie, čo je škoda. Voda hore nie je.

Zostupové trasy sú dve. Jedna je čiastočne zaistená, a podľa dostupných informácií je to celkom morda. Volíme teda jednoduchšiu zostupovku po ceste č. 427 do dedinky Sarche. Zostup je celkom príjemný, aj keď dlhý a špeciálne, ak nemáte vodu. Z dedinky Sarche sa už presuniete iba krásnou cestičkou pomedzi vinice naspäť k parkovisku.


Mapka celej trasy ferraty Ernesto Che Guevara. Výstup aj zostup nám spolu trvali cca 8 hodín.


Via ferrata Ballino – Cascata Rio Ruzza

Ferrata Ballino Cascata Ruzza mapa

Ako druhú spomeniem Via ferrata Ballino – Cascata Rio Ruzza, ale môžete ju nájsť aj pod názvom Ferrata Signora delle Acque. Je to krásna, vzdušná a nie veľmi dlhá ferrata s ľahkým prístupom a zostupom. Obtiažnosť je udávaná rôzne, ale ak som to pochopil správne, tak aktuálne hodnotenie je C. Našiel som ale aj stránky, udávajúce obtiažnosť D aj D/E. To C ale sedí viacej.

Cesta je krásna, vedená priamo komínom vodopádu. Podľa mňa na škodu je priveľa železa, obtiažnosť mohla byť určite vyššia aj vzhľadom na neveľkú dĺžku.

Za zmienku stoja aj pekné vzdušné mosty a celkovo je expozícia ferraty naozaj krásna.

Parkovisko sa nachádza v dedinke Balino, a je pekne označené. Odtiaľ je to asi 25 minút k samotnému nástupu. Odporúčam si na ferratu privstať, nakoľko je pomerne obľúbená a zvyknú sa tam robiť " kolóny". Hlavne ak je pred Vami skupina menej skúsených turistov. Čistého času nám ferrata zabrala asi 45minút, zostup cca 35 minút. Príjemná oddychovka.


Pripájam aj jedno videjko z mostu na ferrate:)


Via Ferrata Monte Albano

Ďalšia krásna ferrata v okolí Gardy je Via Ferrata Monte Albano. Ide o obľúbenú vzdušnú ferratku v peknej skale s nádhernými výhľadmi na mestečko Mori a hory v okolí.

Mestečko sa nachádza asi 20 minút jazdy z Arca. Značenie ferraty začína v uličkách starého mesta, a tam je potrebné aj zaparkovať. Ideálne ak si do google maps nahodíte názov ferraty a keď prídete k bodu, kde už je zákaz vjazdu, tak tam zaparkujte. Cestička sa potom vinie vinicami a asi po 15 minútach sa dostanete ku kostolíku Monte Albano, kotrý stojí nad vinicami a je z neho krásny výhľad. Za kostolíkom je čosi ako park s lavičkami, pitnou vodou a toaletami - všetko fakt pekné, čisté. V celom parčíku a okolí sa nachádza množstvo balvanov, s vyznačenými bouldrovými cestami - taký menší boulder park. Vyzerá to ozaj super. Z parčíku je to k nástupu na ferratu asi 10 minút. Tentokrát sme nenechali nič na náhodu a pod nástupom sme už pred ôsmou - aby sme sa vyhli teplu a ľuďom.

Cesta má udávanú obtiažnosť D, ale ja by som dal skôr C/D, možno iba C. Ak som sa som sa správne dočítal, pred pár rokmi prešla ferrata rekonštrukciou a nasekali tam ozaj ohromné množstvo kramlí a iného železa, čo bolo podľa mňa na škodu. Z ťažkej ferraty sa stala síce vzdušná, ale ľahká ferratka, ktorú svižným tempom vybehnete za hodinku a to je podľa mňa škoda. Ale zas na kráse to neuberá, len sa menej zapotíte:)

S výstupom a zostupom ( vrátane nástupu ) nám to celé zabralo 2 hodiny.

Wia Ferrata Monte Albano mapa


Via Ferrata Rio Sallagoni

Nakoniec spomeniem ferratu Rio Sallagoni. Opäť nejde o ťažkú ferratu ale mimoriadne krásnu. Celá cesta vedie nádherným kaňonom. Chvíľu leziete v úzkej špáre, potok pod Vami, skaly vysoké a aj cez deň je tu takmer tma. O chvíľu sa vynoríte do strateného sveta - roklina sa rozšíri, všade zelená džungľa a potôčik. Takže určite stojí za to.

Parkovisko sa nachádza pod dedinkou Drena a ľahko ho nájdete aj na Google maps, stačí si tam nahodiť názov ferraty. Tu mám jedno varovanie: keď sme odchádzali, na parkovisku bolo asi na piatich miestach rozbité sklo z okien na aute. Predpokladám teda, že tam cez deň niekto vykradol pár áut. Skrátka iba upozornenie, že aj toto sa môže stať.

Nástup pod ferratu trvá asi 10 minút a je mimoriadne ľahký. Cesta samotná Vám nezaberie viac ako hodinu. Má udávanú obtiažnosť C a asi to aj sedí. Je tam pár silových traverzov, inak pohoda. Asi v 2/3 kaňonu je šípka smerom k hradu Drena s označením EXIT. Je to koniec istenej cesty. Dá sa však pokračovať ďalej kaňonom, sú tam dokonca aj kramle, ale už bez lana. Určite to stojí zato. Je tam ešte asi 15min kaňon úplne bez ľudí. Na ferrate sme boli dva krát za dva roky. Prvý krát sme na konci nezaisteného kaňonu vyliezli takým polochodníkom cez les a napojili sme sa na cestu. Druhý krát to už bolo ale zarastené a tak sme sa vrátili k značke EXIT.

Zostup je trošku zle značený, keď sa napojíte na hlavnú cestu je potrebné ísť cez nádvorie hradu a tam už sú nejaké značky. Cesta dole trvá asi 20 minút.







21,837 views
bottom of page